Geen boek dit keer, maar een luisterverhaal. Een muzikaal luisterverhaal zelfs. Ik heb het samen met mijn neef gemaakt, de componist Arno Dieteren.
Het is gebaseerd op heftige feiten die zich in onze familie hebben afgespeeld en nondedju, we hadden er nog nooit van gehoord! Het werd verzwegen, waarschijnlijk uit schaamte.
Stel je voor: je heet Huubke, je bent vier jaar en je huis brandt af. Mamma, zwanger van haar achtste kindje, vlucht de trap af, valt en overlijdt aan haar verwondingen, samen met haar ongeboren kind. Jij blijft achter met pappa en zes andere kinderen. Maar pappa kan het leven niet meer aan en pleegt zelfmoord.
Stel je voor dat jij dan je hele kindertijd moet doorbrengen in kloosters met strenge Duitse nonnen in Sittard en gefrustreerde Franciscanenbroeders in Bleijerheide.
Maar dat er op de stadsschool gelukkig een meester is, die af en toe, speciaal voor jou, op zijn viool speelt. En dat je dan wordt opgetild en vliegt en vlucht naar een andere dimensie.
En die viool, die gaat nog een dramatische rol spelen in je leven. Want later krijg je een dochter, die prachtig viool speelt. Maar als ze op het punt staat om aan het Conservatorium af te studeren, gebeurt er iets onvoorstelbaars.
Dit is allemaal écht gebeurd. De brand vond plaats in 1924 in het Limburgse dorpje Douvergenhout. Veertig jaar later vertelde Hub in een interview hoe hij als jongetje lijdzaam een traumatiserend kloosterbewind onderging, dat tientallen jaren later zijn tol zou eisen.
Huubkes vlucht, een verzwegen familieverhaal, zo heet dit literaire én muzikale Gesamtkunstwerk in geheel eigen stijl. Over een paar weken verschijnt het en dan kun je het voor luttele euro’s downloaden. Informatie volgt nog.
We gaan ook presentaties en opvoeringen geven waarbij we fragmenten óf het hele verhaal opvoeren met livemuziek. In Limburg natuurlijk, maar ook daarbuiten.
Op deze website kun je lezen over de historische achtergronden en de plaatsen en data van optredens die al zijn vastgelegd. Daar kun je het luisterverhaal ook bestellen. (€ 6). En ook direct via deze link: https://donorbox.org/huubkes-vlucht-1
GESCHIEDENIS
In november 1918 kwam er een einde aan de gruwelijk gevoerde Eerste Wereldoorlog, maar dat leidde in Duitsland niet tot vredige taferelen. Een massale arbeidersopstand werd neergeslagen. Geweld en haat heersten in de politiek en op straat. Honderdduizenden bleken gevoelig voor geweld- dadige verlossingstheorieën. Hoe kon dat? Jos Bours ontdekte dat het vooral ging om jonge mannen met een diepgevoelde haat tegen socialisten, democraten, hun (symbolische) vaders. En tegen… vrouwen. Hun angsten en emotionele onzekerheden gingen ze te lijf met mannelijke hardheid. ‘Vastbesloten naar buiten, gesloten naar binnen’. Gek genoeg was dat niet alleen het geval bij bijvoorbeeld extreemrechtse vrijkorpsofficieren. Geweldfantasieën en vrouwenhaat waren ook te vinden bij kunstenaars als Brecht, Dix en Grosz, toch bepaald geen nazi’s avant la lettre. Hoe hebben die jonge mannen hun wereld gevoeld? En zegt dat misschien ook iets over onze tijd?