Ik werd in 1946 geboren in Schinnen, Limburg. Mijn vader was mijnbeambte en amateurtoneelspeler en regisseur. Ook mijn moeder speelde toneel, ze was een aantal jaren beroepsactrice.

0003

Ik volgde het gymnasium in Sittard, haalde mijn kandidaatsexamen Nederlands in Nijmegen (1970) en studeerde in 1973 af als dramaturg in Utrecht. Van 1974 tot 1979 doceerde ik dramaturgie op de Theaterschool in Utrecht.

Samen met mijn levenspartner Marlies Hautvast richtte ik in 1977 Stut Theater op, de eerste Community Theatergroep in Nederland. Gezamenlijk vormden wij de artistieke leiding tot 2005. Wij zochten bewoners in de Utrechtse volkswijken op en interviewden ze over hun ervaringen en dilemma’s. Op basis van die interviews schreef ik dan een tekst die door Marlies -en andere regisseurs- samen met de betreffende buurtbewoners werd ingestudeerd en tientallen malen opgevoerd. Zo schreef  ik 70 theaterstukken voor wijkbewoners.

Daarnaast publiceerde ik over de principes en praktijk van dit werk Moed voor morgen (1984), Een onuitputtelijke bron – hoe een toneelschrijver inspiratie zocht en vond in de volkswijken van Utrecht (2005) en Community Theater Methodiek (2006). 

d25 schrijven 7

Ik schreef ook boeken met een sociale thematiek. Middels interviews liet ik direct betrokkenen aan het woord over hun ervaringen in Mijnwerkers, verhalen om te onthouden (1979), WAO-ers, verhalen om te onthouden (1981), de Vrij Nederland Kleurenbijlage De Bouwvak (1987), Sporen van Staal over de Utrechtse staalfabriek DEMKA (1988)Lombok Wereldwijk (2004) over de problemen en mogelijke oplossingen in een Utrechtse multiculturele wijk en Verhalen uit de Sojafabriek (2014) over de bloei en ondergang van een Utrechts voedingsbedrijf.

Daarnaast schreef ik ook fictie: het sprookje Het duivelskind en het herderslied (1980). De jongens van het Glaspaleis (2014) is mijn eerste roman. In 2018 verscheen de historische roman Duvelsprie, gebaseerd op een waargebeurd verhaal in de stamboom van mijn liefie Marlies.Klein Konijntje Keetje, een achttal voorleesverhalen voor kinderen, wacht nog op tekeningen. In 2022 verscheen Opeens geen grenzen meer, waarin ik hardop nadenk over de binnenwereld van Duitse jonge mannen na de Eerste Wereldoorlog en mijn eigen jeugdige binnenwereld.

Voor uitgebreidere informatie, klik in het menu op: Boeken.